Badanie poziomu cukru we krwi – na czym polega i kiedy warto je wykonać?

Badanie poziomu cukru we naturze – na czym polega i gdy o je zrobić?

Prasóweczki

Badanie poziomu cukru we krwi – na czym liczy a gdy o je spowodować? Badanie poziomu glukozy we krwi to jedno z zwykłych badań diagnostycznych. Pozwoli ono zapobiegać poważnym schorzeniom trzustki, takim jak cukrzyca, a raczej je przyjmować. Dowiedz się, kiedy udać się na badanie, a oraz jaka jest norma poziomu cukru na czczo a po jedzeniu.

Badanie poziomu cukru we krwi – na czym liczy a gdy o je spowodować?

Kiedy zbadać poziom glukozy?

Niektóre symptomy powinny nas szczególnie zaniepokoić. Należą do nich:

osłabienie,
nadmierne pragnienie,
zwiększona potliwość,
silne uczucie głodu,
kołatanie serca,
senność,
zmęczenie,
nawracające infekcje.

Kto powinien przeprowadzać badanie poziomu glukozy? Każdy rozsądny człowiek – raz w roku (szczególnie osoby po 45. roku bycia), osoby w ciąży – między 24. a 28. tygodniem (w punktu wykrycia cukrzycy ciążowej), a również osoby z części podwyższonego ryzyka, m.in.:

mające na nadciśnienie tętnicze,
borykające się z nadwagą,
unikające wysiłku fizycznego,
po ukończonej cukrzycy ciążowej,
u których istnieje podejrzenie cukrzycy,
ze zdiagnozowanym zespołem policystycznych jajników lub chorobą sercowo-naczyniową.
Kiedy się przygotować do poszukiwania poziomu cukru?

Badanie poziomu glukozy produkuje się na czczo 12 godzin po spożyciu ostatniego posiłku. Najlepiej wybrać się na nie przed śniadaniem i wycofać z wcześniejszej aktywności fizycznej. Glukoza to cukier, jaki jest brany i zmniejszany podczas każdej sytuacji ruchu, wynik badania może więc wykazać się zaniżony. Dobę przed testem warto również unikać tłustych posiłków oraz przetworzonych przekąsek.

Jak przebiega badanie?

Badanie poziomu glukozy polega na uzyskaniu próbki krwi z były łokciowej lub opuszki palca. Można przygotować i test obciążenia glukozą, który polega na zbadaniu poziomu cukru we krwi na czczo, a wtedy po 1 lub 2 godzinach po doustnym podaniu 75 g glukozy. Jeżeli organizm funkcjonuje prawidłowo, po upływie obecnego momentu poziom cukru powraca do normy. Jeżeli nie, stanowi ostatnie sygnał do dalszej diagnostyki pod kątem podejrzenia cukrzycy, chorób trzustki, przysadki mózgowej bądź nadnerczy.

Norma cukru na czczo (u osób zdrowych): 70-110 mg/dl (3,9-6,1 mmol/l)

Norma cukru po jedzeniu (u osób zdrowych): < 140 mg/dl (7,8 mmol/l)

Dlaczego poziom cukru jest po spożyciu posiłku?

Poziom glukozy wzrasta po posiłku, co w konsekwencji wysyła do uwolnienia insuliny (tzw. poposiłkowej) przez trzustkę. Insulina odpowiada za transport glukozy z farb do tkanek – wnika ona do ich wnętrza, natomiast jej nadmiar magazynowany jest w wątrobie. Norma cukru po życiu jest zatem niezależna od jego poziomu na czczo. Gdy glukozy we krwi jest rynek mało, przystępuje do tzw. hipoglikemii, której wzorami są bóle głowy, nerwowość czy drgawki. Długotrwały stan hipoglikemii może wywołać nawet do śpiączki.

Gdy poziom cukru wzrośnie, możemy stwierdzić objawy hiperglikemii. Należą do nich: wzmożone pragnienie, częste oddawanie moczu, osłabienie i zmniejszona ostrość widzenia. W ostatni rada organizm mówi o zbyt wysokim stopniu glukozy, którą próbuje wydalić. Nagły, ciągnący się stan hiperglikemii może prowadzić niewydolnością poszczególnych organów, uszkodzeniem mózgu albo nawet śpiączką.

 

zobacz również Badanie poziomu cukru we krwi – na czym polega i kiedy warto je wykonać?

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments